Čaj – nejlepší přítel člověka

Co člověk to jiné záliby, vkus a chutě, ale co asi ochutnal každý člověk, tak to je určitě čaj. Horký nápoj, který má tradici již v dávné historii a jeho charakter podporuje fyzickou i psychickou pohodu. Právě proto si jej dopřávají lidé zdraví i nemocní a především ve chvílích kdy si chtějí odpočinout, popovídat si, relaxovat nebo jednoduše navodit pozitivní atmosféru.

Horký čaj je symbolem také zimního období, při kterém si každý představuje, jak se zabalí do deky a třeba u krbu s praskajícím ohněm bude popíjet svůj oblíbený čaj ze svého oblíbeného hrníčka či dokonce celé čajové soupravy.

Čaj se pěstuje z rostliny zvané čajovník a z této rostliny se pro čaj pracovávají jeho lístky. Do Evropy se čaj dostal díky obchodním cestám a kolonizačním procesům. Největšími konzumenty čaje jsou již tradičně Britové, kteří jsou tímto nápojem doslova vyhlášení, a pití čaje je pro ně tradicí.

Čaje obsahují spoustu důležitých látek, které prospívají lidskému organizmu a můžete v něm najít kofein, polyfenoly, flavonidy, vitamíny C, E, K, B, enzymy, různé sloučeniny nebo také stopové prvky.

 

Množství těchto látek v čaji ovlivňuje také jeho chuť, barvu a vůni.

Jak již bylo řečeno, čaj se vyrábí z lístků čajovníků a tyto lístky se získávají ruční nebo také strojní sklizní. Lístky se nechávají zvadnout na suchém místě, aby ztratily křehkost a byly připravené k rolování bez toho, že by se rozsypaly.

Nejdůležitějším zpracováním čaje, pomocí kterého vznikají jednotlivé druhy, je fermentace. Jedná se vlastně o oxidaci, která je různě dlouhá a čím delší oxidace, tím tmavší a silnější čaj jako například čaj černý. Třeba u čaje zeleného neprobíhá fermentace vůbec a u druhu čaje Oolong pouze částečně.

K pití čaje je důležité také vhodné příslušenství, abyste si požitek z něj co nejlépe vychutnali. Proto různé šálky a konvičky určené přednostně na přípravu a servírování čaje jsou skvělým řešením. Z čaje si tak raz dva uděláte nejlepšího přítele do pohody i nepohody.