Mlít v obchodě nebo až doma?

Lidé, kteří pijí kávu každý den, si dávají záležet na tom, aby jim káva chutnala. Pokud je to i váš případ, pak možná řešíte problém, zdali si kávu umlít již v obchodě a doma s tím nemít starost nebo si všechno připravit až doma. Jak to tedy je, a proč byste se měli rozhodnout mlít kávu až doma?

coffee

O aroma se ochuzovat nemusíte

Jistě to znáte. Koupíte si poměrně drahou mletou kávu, od které očekáváte výtečnou chuť, a ještě příjemnější vůni, co se však nestane, když přijdete domů – předem namletá káva voní jen velmi krátkou chvíli, a ještě k tomu ne tak moc, jak jste očekávali. Jak se tomuto problému do budoucna vyhnout? Řešení je jednoduché a spočívá ve využití vlastního mletí těsně před přípravou. Má to hned několik důvodů:

 

  • Zrnková káva si uchovává své aroma po velmi dlouhou dobu a nepřijímá tolik vlhkosti
  • Vyšší kvalitu zrn poznáte právě z nenamleté kávy, a nikoliv z předem namleté, která může být i velmi nekvalitní navzdory svému popisu
  • Namletá káva rychle přijímá vlhkost, čímž se stává znehodnocenou a taktéž rychle oxiduje, což je další důvod, proč se z namleté kávy rychle ztrácí ono příjemné aroma

 

Není žádným tajemstvím, že nenamletá zrnková káva voní i přes obal. Je to dáno velmi kvalitním pěstováním a následně šetrným pražením, které dá vyniknout tak oblíbené vůni. Jestliže vás zajímá, co je na výše zmíněných tvrzeních pravda, pak pro vás bude nejsnazší to zjistit tak, že si nějakou zrnkovou kávu koupíte. Tu posléze doma nebudete muset ani otevírat, abyste zjistili, jak krásně voní.

S mletím si starosti nedělejte

Jestliže jste si pořídili kvalitní nenamletou kávu a očekáváte ten nejpříjemnější zážitek, jistě ještě přemýšlíte nad tím, jak si vlastně kávu namelete. Věřte nebo ne, ale bude vám k tomu stačit základní mlýnek, do kterého odměříte přesně jen to množství kávy, kterou k výrobě horkého nápoje použijete. Tím se zbavíte rizika, že byste si luxusní a návykové aroma své kávy nemohli užívat delší dobu.