Výběr je skutečně velký a navíc lákavý

Milovníci kávy nedají dopustit na tento lahodný mok, ve kterém nalézají povzbuzení a svým způsobem i svůj ranní nebo denní rituál. Každý ji má rád na jiný způsob. Někdo dá přednost mleté kávě, jiný instantní. Mnozí si přidávají do nápoje mléko nebo smetanu. Tady je třeba opatrnosti, jelikož ne každá káva bude v kombinaci s mlékem dobře chutnat. Pokud bychom si zakoupili kolumbijské nebo keňské, tak chybu neuděláme. Jsou kyselejšího druhu a fungují ve spojení s mléčnou tekutinou velice dobře. Mléko potlačí aciditu a zůstane pouze ovocná chuť. Pokud ovšem budeme popíjet velmi silně praženou hořkou kávu, tak tady nám mléko moc práce neudělá. Tyto dvě chutě se nedokážou propojit, a tudíž za výsledek může být totální fiasko, rozhodně výsledná chuť bude jednoznačně hořká.

Arabica versus Robusta

Mnozí mají zafixováno, že zkrátka Arabica je tou nejkvalitnější kávou pod sluncem, což by i byla pravda, ale přesto je tu háček. V první řadě záleží víc na tom, odkud bude pocházet, než že je to Arabica. Některé druhy jsou totiž příliš kyselé a výsledný šálek kávy může být nepříjemným prožitkem. Pokud nechceme s výběrem udělat chybu, tak bude rozhodně skvělé se dívat na původ země, odkud pochází. To by mělo být uvedené na etiketě. Poté výběrem Etiopie a chuti borůvek či jasmínu chybu neuděláme. Stejné je to v případě Keni a jejích citrusových nebo rybízových tónů. Chybu dokonce nemá ani oříšková brazilská směs.

Cold brew mánie

V podstatě je to obrovská novinka a pro někoho stále neznámý nápoj. Poslední dobou se totiž stávají hitem kávy louhované za studena. Při přípravě cold brew je rychlá extrakce horkou vodou nahrazena pomalou extrakcí studenou vodou. Zrna kávy se namočí až na 12 hodin do vody a nechají se louhovat. Takovou kávu si můžeme připravit i doma. Postačí nám k tomu espresso. Vezmeme vyšší skleničku, vložíme do ní pár kostek ledu, můžeme i trochu studeného mléka a přelijeme studenou kávou. V parných dnes to rozhodně skvěle osvěží.